THOUSANDS OF FREE BLOGGER TEMPLATES

Pages


WWW.FARAHANA90.BLOGSPOT.COM

Friday, May 27, 2011

resipi "Laksa Bujang" hehehe simple tapi sedap...

harini i tak ada kerja..so, i cari kerja..i masak laksa bujang..i panggil laksa bujang sebab laksa ini simple, orang bujang boleh masak kalau malas masak betul-betul...hehehe...jadi, try la laksa ini...
bahan-bahan yg diperlukan senang je...

ini adalah bahan-bahannya yg diperlukan..
ok,now kita senaraikan bahan yg perlu dikisarkan..iaitu :


bawang besar sebiji...

  belancan..

ok..yg ini sardin dalam tin..i cakap laksa bujang sebab takyah siang ikan..kita pakai dalam tin sahaja..simple,rite?i pakai 2tin sahaja...

semua bahan di atas ini dikisar bersama..tapi jangan lupa letakkan sedikit air...kemudian kita kisar sehingga ia menjadi hancur...seperti :

ini setelah dikisar semua bahan berikut..

kemudian campurkan bahan yg telah dikisar tadi dengan cili giling secukup rasa...kemudian gaulkn nya..

cili giling..

then, masukkan daun laksa serta asam keping itu..kemudian gaulkan..masukkan sedikit garam secukup rasa..

 asam keping..

daun laksa..

selepas beberapa minit masukkan sedikit air supaya kuahnya tidak begitu likat..

 
sedikit air...

tambahkan sedikit air ekk...

sementara tunggu kuah laksa siap masak, kita selesaikan bihun/mihun..kita rendamkan bihun/mihun dengan air yg cukup panas..rendam sehingga bihun/mihun itu menjadi lembut..jangan terlalu lama sebab bihun/mihun itu akan menjadi terlalu lembut atau istilah lain lembik..tak sedap makan kalau macam itu..ia akan hancur...kalau air itu terlalu panas,rendam selama seminit...


 
sehingga menjadi seperti ini ekk...


selepas itu sediankan bahan ulamnya...bahan ulamnya saya hanya letakkan timun sahaja..simple...


potong kecil-kecil senang nak makan nanti..hehe

lastly, letakkan bunga kantan selepas kuah itu mendidih..then, tunggu bunga kantan itu menjadi lembut sedikit...

 
bunga kantan yang di atas itu...


selepas laksa sudah mendidih..dan sudah cukup masak..barulah kita boleh makan...hehehe...bagi sesiapa yang suka letak otak udang,boleh lah letak sedikit...


 
ini lah otak udang...


akhirnya siap juga laksa bujang ini..senang kan..kita tak perlu siang ikan..just pakai dalam tin je..simple je kan??hope u all enjoy dengan resipi i ini...selamat mencuba..hehehe...

laksa yang sudah siap dan boleh makan...yg hitam itu adalah otak udang...

Thursday, May 26, 2011

IPOH.."Kawasan yang menarik ketika berada di Ipoh"

now,saya nak perkenalan tempat asal saya...ipoh..ape yg ada..mungkin orang luar x taw sgt kwsn ipoh ni..so saya tnjukkn..ni atas permintaan kawan saya sebab die xtaw ape yg ade kt ipoh yg boleh jalan2...

WELCOME TO IPOH..
  
 saje je tunjuk papan ipoh ni..sebab nk cte tempat kat ipoh kn..hehe

firstly saya nak perkenalan taman rekreasi yang luas...iaitu Gunung Lang...
ia bukan sahaja di satu tmpt sahaja..ia boleh ke seberang...boleh menaiki bot yang di sediakan.

Taman Rekreasi Gunung Lang terletak di Jalan Kuala Kangsar bersebelahan dengan Lebuh Raya Utara Selatan. Gunung Lang berlatarbelakangkan pemandangan semulajadi yang terdiri daripada hamparan bukit batu kapur dan tasik yang menjadi daya tarikan utama pengunjung dari dalam mahu pun luar negeri. Pembangunan seluas 28 hektar ini melibatkan kerjasama di antara Majlis Bandaraya Ipoh dan Jabatan Lanskap Negara pada tahun 1999. Daya tarikan utama taman ini ialah hamparan bukit batu kapur dan tasik yang belum diterokai. Taman Rekreasi ini dirasmikan oleh Sultan Perak, Sultan Azlan Shah pada.
 
Di laluan utamanya di sepanjang taman tersebut terdapat pelbagai jenis bunga bougainvilleas yang berwarna-warni. Apa yang menarik, terdapat 85 spesis heliconia yang diimport khas daripada negara luar.Tumbuh-tumbuhan berbau harum yang terdapat di sini telah memberikan aroma terapi di sepanjang laluan pejalan kaki. Antara pengalaman yang tidak dapat dilupakan adalah pengunjung harus menaiki bot mengelilingi tasik bekas tapak lombong tersebut sebelum tiba ke kawasan taman . 

 Tasiknya pula dipenuhi pelbagai jenis ikan selain daripada haiwan reptilia seperti cicak dan ular. Bukit di taman tersebut dihiasi dengan flora dan fauna semulajadi dan sekali sekala pada waktu petang pengunjung boleh melihat monyet, burung dan sekiranya bernasib baik boleh terserempak dengan burung helang. Apa yang menarik, tumbuhan seperti orkid dan pokok buah-buahan tempatan telah dilabel mengikut nama masing-masing.

 second,tempat utk relax2...
TAMAN DR SEENIVASAGAM

 kawasannya...
Taman yang mempunyai persekitaran yang segar dan dipenuhi dengan flora yang berbagai merupakan daya tarikan utama kepada para pengunjung. Seisi keluarga boleh beriadah di kawasan di sekitar taman yang menyediakan pelbagi kemudahan seperti taman permainan, sampan, ruang padang yang luas dan sebagainya.

ok..now...kalau u ll ske mandi manda...fara show kat tempat ni...mmg best...macam2 ada...tempat ni agak popular juga di ipoh...iaitu

Lost World of Tambun 

It is no doubt that Lost World of Tambun has emerged to be a new tourist attraction in Ipoh. This is the first water theme park in Ipoh.
If you have never been to Sunway Lagoon Theme Park in KL before, you certainly should try out Lost World of Tambun; if you have been to Sunway Lagoon Theme Park in KL before, how could you give up the chance to another Sunway Lagoon "branch" with a different theme?

Different from Sunway lagoon theme park in KL, which located between concrete buildings, Lost World of Tambun is hidden amongst the lush greenery of Tambun, surrounding by limestone cliffs. And now, the Lost World - a whole new adventure is just waiting to be explored by YOU! Before my family shifted, our house used to be just 5 minutes away from Lost World of Tambun, we witnessed it to be built from nothing to this large playground? I'm very excited about it since it's one of the few water theme parks available throughout Malaysia.
OK, don't want to waste your time, I'm going to let you know about what's the FUN FACTOR of the Lost World of Tambun water theme park.

Let's get yourself wet!

You can go for the "cliff racer" and "tube raiders" to enjoy your wet adventure. The "cliff racer" provides you the exciting thrill when you slide straight down the speed coaster at top speed. And for "tube raiders", when you wind your way down on the big tube, you will enjoy the speed and whizzing.
You're not going for speed? Then how about floating gently along the Asia's longest man-made river ride? And surprised by the wave when you trying to enjoy ancient ruins and spraying water features by the riverside?
Oh yea, there's another wave pool called Jungle Wave Bay, which suits everyone's need for relax and fun.



Get yourself hot and wet!

What means by hot and wet? That means --- Hot Spring! Hehe.
Before "Lost World of Tambun" is built, there was a Tambun Hot Spring not far away. Now, they just make it easy for us, you can just dip yourself in this natural spring-fed pool.

Get yourself OUT of wet?!

Don't want to get wet? (which is quite a ridiculous excuse when you decided to come to this WATER theme park, hehe) Or, enough of getting wet? You can enjoy yourself too with the "dragons flight" and "stormrider".
"Dragon flight" is a thrilling swing chair ride. Hmmm... Maybe you can spin yourself dry?
"Stormrider" is another fast and furious swing ride on ship. Beware of getting seasick! Hehe.


For you, Kids!

For dry adventure, kids can enjoy the good old-fashioned horse ride - "Perak Parade". How about a train journey with "adventure express"? It will take you to past majestic ruins, surging water and wild tigers!
For wet adventure, there's "explorabay" - the kids only zone. It's special designed for kids, which equipped with smaller slides, large interactive play area with tipping mine buckets, water cannons, spraying elephants, water curtains and fountains.

Special Attraction!!!

Ever wonder to see tigers at a water theme park? Anyway, you can see this wild animal here, at the "tiger valley" of Lost World of Tambun. In addition, there's tiger feeding show and photo session with tiger cubs!


Time schedule for Tiger Feeding Show & Tiger Cubs Photo Session:
11.30am - 12.00pm
Tiger feeding show
1.30pm - 1.45pm
Tiger feeding show
2.00pm - 2.45pm
Tiger cubs photo session
3.00pm - 3.20pm
Tiger feeding show
3.45pm - 4.30pm
Tiger cubs photo session
4.45pm - 5.00pm
Tiger feeding show
5.15pm - 6.00pm
Tiger cubs photo session
Note: Morning session is applicable during weekends, schools & public holidays only. Minimal fee applies for photo session with tiger cubs.
Timetable is subject to change due to weather and animal conditions.

"Lost World of Tambun" Theme Park's Operating Hours

Monday to Friday
11.00am - 6.00pm
Saturday and Sunday
10.00am - 6.00pm
School and Public Holidays
10.00am - 6.00pm
** Park CLOSED every Tuesday except during Malaysian school and public holidays.

Park Entry Rate

Adult
RM 21.00
Children (below 13 years old)
RM 16.00
Children below 90cm in height
Free Entry
** Group package (minimum 30 persons) is available where advance booking is required.

How to get there?

When you get out of the South-North Highway at the exit 139 to Ipoh, just take a left turn at the traffic light.
Then just go straight along "Jalan Sultan Azlan Shah Utara". Take another left turn at the traffic light where Pantai Putri Hospital just on your left hand side.
Go straight along the road (Tambun Road). Finally, you will see the Giant shopping center on your right, and our destination - Lost World of Tambun is a bit further down on your right.

now..u ll can enjoy...hehe

kellie's castle,batu gajah...
 History
History told us that the construction of this mansion began in the year 1915 during the time of the British Occupation of Malaya. Malaya has since gained independance and is now known as Malaysia. The owner, William Kellie Smith was a wealthy Scottish planter who made his fortune in Malaya by helping to construct public roads in South Perak. He then purchased 960 acres of jungle land in the district of Kinta and used it to plant rubber. Rubber was one of the commodity that was in great demand a that time. He diversified his agriculture venture by going into tin mining industry. Hence he establishedhimself as the owner of Kinta Kellas Estate and the Kinta Kellas Tin Dredging Company. He probably chose the name Kellas as he was born on March 1, 1870 in Easter Kellas, Scotland.
As he prospered, he built his first house known as Kellas House in the estate in 1910 for his wife, Agnes Smith and their first child, Helen Agnes. This house and its ruin can still be seen today which is located just beside Kellie's Castle.What is left of the first house today is just the foundation and parts of the wall.

 kawasannya mmg sgt luas..kne rajin berjalan la ekk..hehe

ada lagi tempat menarik sperti ulu chepor,chemor..tempat mandi manda..waterfall...agak menarik juga kawasan ni utk fmly...dan lubuk timah berada di kawasan simpang pulai..jalan ke cameroon hgland...ia diseblah kiri..di sana waterfall and kolam air panas..mmg seronok...saya arap anda semua dpt mghiburkn ati di semua kawasan ni...hehehe
















yummyumm...

Who said food in pizza hutz is not delicious?

 mushroom soup,soft drink and chocolate blended...


 pizza..pelbagai jenis pizza...u like it???yummyumm...
 spagetti ni my favorite..

have finished eating all of this. we need to eat dessert.yummyumm.. 
dessert I selected was chocolate cake plus ice cream..



nampak sedap kn...sorg mkn mmg x abes...

so delicious

This may be after you try the food here. the charges are reasonable for what you eat.
try it... 

Powered by Blogger.
There was an error in this gadget

Search This Blog

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...