THOUSANDS OF FREE BLOGGER TEMPLATES

Pages


WWW.FARAHANA90.BLOGSPOT.COM

Saturday, August 20, 2011

Hari Sebelum menjelang kematian

assalamualaikum


100 hari sebelum hari mati.

Ini adalah tanda pertama dari Allah SWT kepada hambanya dan hanya akan disedari oleh mereka-mereka yang dikehendakinya. Walaubagaimanapun semua orang Islam akan mendapat tanda ini cuma samada mereka sedar atau tidak sahaja. Tanda ini akan berlaku lazimnya selepas waktu Asar. Seluruh tubuh iaitu dari hujung rambut sehingga ke hujung kaki akan mengalami getaran atau seakan-akan mengigil.
Contohnya seperti daging lembu yang baru disembelih dimana jika
diperhatikan dengan teliti kita akan mendapati daging tersebut seakan-akan bergetar. Tanda ini rasanya lazat dan bagi mereka sedar dan berdetik di hati bahawa mungkin ini adalah tanda mati maka getaran ini akan berhenti dan hilang setelah kita sedar akan kehadiran tanda ini. Bagi mereka yang tidak diberi kesedaran atau mereka yang hanyut dengan kenikmatan tanpa memikirkan soal
kematian , tanda ini akan lenyap begitu sahaja tanpa sebarang munafaat. Bagi yang sedar dengan kehadiran tanda ini maka ini adalah peluang terbaik untuk memunafaatkan 
masa yang ada untuk 
mempersiapkan diri dengan amalan dan urusan yang akan dibawa atau ditinggalkan sesudah mati. 



40 hari sebelum hari mati 

Tanda ini juga akan berlaku sesudah waktu Asar. Bahagian pusat kita akan berdenyut-denyut. Pada ketika ini daun yang tertulis nama kita akan gugur dari pokok yang letaknya di atas Arash Allah SWT. Maka malaikat maut akan mengambil daun tersebut dan mula membuat persediaannya ke atas kita antaranya ialah ia akan mula mengikuti kita sepanjang masa. Akan terjadi malaikat maut ini akan memperlihatkan wajahnya sekilas lalu dan jika ini terjadi, mereka yang terpilih ini akan merasakan seakan-akan bingung seketika. Adapun malaikat maut ini wujudnya cuma seorang tetapi kuasanya untuk mencabut nyawa adalah bersamaan dengan jumlah nyawa yang akan dicabutnya. 


7 hari 

Adapun tanda ini akan diberikan hanya kepada mereka yang diuji dengan musibah kesakitan di mana orang sakit yang tidak makan secara tiba- tiba ianya berselera untuk makan. 


3 hari 

Pada ketika ini akan terasa denyutan di bahagian tengah dahi kita iaitu diantara dahi kanan dan kiri. Jika tanda ini dapat dikesan maka berpuasalah kita selepas itu supaya perut kita tidak mengandungi banyak najis dan ini akan memudahkan urusan orang yang akan memandikan kita nanti. Ketika
ini juga mata hitam kita tidak akan bersinar lagi dan bagi orang yang sakit hidungnya akan perlahan-lahan jatuh dan ini dapat dikesan jika kita melihatnya dari bahagian sisi. Telinganya akan layu dimana bahagian hujungnya akan beransur-ansur masuk ke dalam. Telapak kakinya yang terlunjur akan perlahan-lahan jatuh ke depan dan sukar ditegakkan. 


1 hari 

Akan berlaku sesudah waktu Asar di mana kita akan merasakan satu denyutan di sebelah belakang iaitu di kawasan ubun-ubun di mana ini menandakan kita tidak akan sempat untuk menemui waktu Asar keesokan harinya. 


Tanda akhir 

Akan berlaku keadaan di mana kita akan merasakan satu keadaan sejuk dibahagian pusat dan ianya akan turun ke pinggang dan seterusnya akan naik kebahagian halkum. Ketika ini hendaklah kita terus mengucap kalimah syahadah dan berdiam diri dan menantikan kedatangan malaikat maut untuk menjemput kita kembali kepada Allah SWT yang telah menghidupkan kita dan sekarang akan mematikan pula. 


PENUTUP 

Sesungguhnya marilah kita bertaqwa dan berdoa kepada Allah SWT semuga kita adalah di antara orang-orang yang yang dipilih oleh Allah yang akan diberi kesedaran untuk peka terhadap tanda-tanda mati ini semoga kita dapat membuat persiapan terakhir dalam usaha memohon keampunan samada dari Allah SWT mahupun dari manusia sendiri dari segala dosa dan urusan hutang piutang kita. Walau bagaimanapun sesuai dengan sifat Allah SWT yang maha berkuasa lagi pemurah lagi maha mengasihani maka diriwatkan bahawa tarikh mati seseorang manusia itu masih boleh diubah dengan amalan doa iaitu samada doa dari kita sendiri ataupun doa dari orang lain. Namun ianya adalah ketentuan Allah SWT semata-mata. Oleh itu marilah kita bersama-sama berusaha dan berdoa semuga kita diberi hidayah dan petunjuk oleh Allah SWT serta kelapangan masa dan kesihatan tubuh badan dan juga fikiran dalam usaha kita untuk mencari keredhaan Allah SWT samada di dunia mahupun akhirat. Apa yang baik dan benar itu datangnya dari Allah SWT dan apa yang salah dan silap itu adalah dari kelemahan manusia itu sendiri. WALLAHUA`LAM Moga-moga setiap kita dan keluarga diampuni Allah dan diberkati hidup dan mati hingga dapat mempersiap sediakan bekalan untuk hari kemudian kita. Bacalah kandungan ini agar dapat menjadi ingatan kita semua. Insyallah mulalah bertaubat, yang masih malas sembahyang ubah sikap umur kita semakin hari semakin meningkat. Rezeki dicari biarlah betul-betul halal. Biar sesal dahulu jangan sesal kemudian. Saya berpesan kepada diri saya sendiri dan berharap saudara saya semua begitu juga. Cubalah kita ingat mengingat sesama kita selagi mampu. 



******* BILA MALAIKAT MENCABUT NYAWA *******

Baginda Rasullullah S.A.W. bersabda :
“Apabila telah sampai ajal seseorang itu maka akan masuklah satu kumpulan malaikat ke dalam lubang-lubang kecil dalam bada! n dan kemudian mereka menarik rohnya melalui kedua-dua telapak kakinya sehingga sampai ke lutut. Setelah itu datang pula sekumpulan malaikat yang lain masuk menarik roh dari lutut hingga sampai ke perut dan kemudiannya mereka keluar. Datang lagi satu kumpulan malaikat yang lain masuk dan menarik rohnya dari perut hingga sampai ke dada dan kemudiannya mereka keluar. Dan akhir sekali datang lagi satu kumpulan malaikat masuk dan menarik roh dari dadanya hingga sampai ke kerongkong dan itulah yang dikatakan saat nazak orang itu.” Sambung Rasullullah S.A.W. lagi : “Kalau orang yang nazak itu orang yang beriman, maka malaikat Jibrail A.S akan menebarkan sayapnya yang disebelah kanan sehingga orang yang nazak itu dapat melihat kedudukannya di syurga. Apabila orang yang beriman itu melihat syurga, maka dia akan lupa kepada orang yang berada disekelilingnya. Ini adalah kerana sangat rindunya pada syurga dan melihat terus pandangannya kepada sayap Jibrail A.S” “Kalau orang yang nazak itu orang munafik, maka Jibrail A.S akan menebarkan sayap disebelah kiri. Maka orang itu tidak lagi melihat orang disekelilingnya. Ini adalah kerana terlalu takutnya apabila melihat neraka yang akan menjadi tempat tinggalnya.” Dari sebuah hadis bahawa apabila Allah S.W.T. menghendaki seorang mukmin itu dicabut nyawanya maka datanglah malaikat maut. Apabila malaikat maut hendak mencabut roh orang mukmin itu dari arah mulut maka keluarlah zikir dari mulut orang mukmin itu dengan berkata : “Tidak ada jalan bagimu mencabut roh orang ini melalui jalan ini kerana orang ini sentiasa menjadikan lidahnya berzikir kepada Allah S.W.T.” Setelah malaikat maut mendengar penjelasan itu, maka dia pun kembali kepada Allah S.W.T. dan menjelaskan apa yang diucapkan o! leh lida h orang mukmin itu. Lalu Allah S.W.T. berfirman yang bermaksud : “Wahai malaikat maut, kamu cabutlah rohnnya dari arah lain.” Sebaik sahaja malaikat maut mendapat perintah Allah S.W.T. maka malaikat maut pun cuba mencabut roh orang mukmin dari arah tangan. Tapi keluarlah sedekah dari arah tangan orang mukmin itu, keluarlah usapan kepala anak-anak yatim dan keluarlah penulisan ilmu. Maka berkata tangan : Tidak ada jalan bagimu untuk mencabut roh orang mukmin dari arah ini, tangan ini telah mengeluarkan sedekah, tangan ini menusap kepala anak-anak yatim dan tangan ini menulis ilmu pengetahuan.” Oleh kerana malaikat maut gagal untuk mencabut roh orang mukmin dari arah tangan, maka malaikat maut cuba pula dari arah kaki. Malangnya malaikat maut juga gagal melakukan sebab kaki berkata : “Tidak ada jalan bagimu dari arah ini kerana kaki ini sentiasa berjalan berulang alik menghadiri majlis-majlis ilmu.” Apabila gagal malaikat maut, mencabut roh orang mukmin dari arah kaki, maka malaikat maut cuba pula dari arah telinga. Sebaik sahaja malaikat maut menghampiri telinga maka telinga pun berkata : “Tidak ada jalan bagimu dari arah ini kerana telinga ini sentiasa mendengar bacaan Al-Quran dan zikir.”
Akhir sekali malaikat maut cuba mencabut orang mukmin ini dari arah mata tetapi baru sahaja hendak menghampiri mata, maka berkata mata : “Tidak ada jalan bagimu dari arah ini kerana mata ini sentiasa menangis kerana takutkan Allah.” Setelah gagal maka malaikat maut kembali kepada Allah S.W.T. Kemudian Allah S.W.T berfirman yang bermaksud : “Wahai malaikatku, tulis Asmaku ditelapak tanganmu dan tun! jukkan k epada roh orang yang beriman itu.” Sebaik sahaja mendapat perintah Allah S.W.T maka malaikat maut menghampiri roh orang itu dan menunjukkan Asma Allah S.W.T. Sebaik sahaja melihat Asma Allah dan cintanya kepada Allah S.W.T maka keluarlah roh tersebut dari arah mulut dengan tenang. Abu Bakar R.A telah ditanya tentang kemana roh pergi setelah ia keluar dari jasad. Maka berkata Abu Bakar R.A : “Roh itu menuju ketujuh tempat :-


1. Roh para Nabi dan utusan menuju ke syurga Adnin.
2. Roh para ulama menuju ke syurga Firdaus
3. Roh mereka yang berbahagia menuju ke Syurga Illiyyina.
4. Roh para shuhada berterbangan seperti burung di syurga mengikut kehendak mereka.
5. Roh para mukmin yang berdosa akan tergantung di udara tidak di bumi dan tidak di langit sampai hari kiamat.
6. Roh anak-anak orang yang beriman akan berada di gunung dari minyak misik.
7. Roh orang-orang kafir akan berada dalam neraka.

Si Jin, mereka diseksa beserta jasadnya hingga sampai hari kiamat.”
Telah bersabda Rasullullah S.A.W. :
Tiga kelompok manusia yang akan dijabat tangannya oleh para malaikat pada hari mereka keluar dari kuburnya :-

1. Orang-orang yang mati syahid.
2. Orang-orang yanf mengerjakan solat malam dalam bulan ramadhan.
3. Orang-orang berpuasa di hari Arafah.
Sekian untuk ingatan bersama.
Wassallam.

Wednesday, August 10, 2011

RAYA feat MERDEKA...

U ALL TAHU KAN RAYA TAHUN INI SEKALI DENGAN HARI KEMERDEKAAN..TAPI MERDEKA HARI KEDUA RAYA...SO TAJUK SEDAP RAYA feat MERDEKA..BUKAN RAYA VS MERDEKA K...ITU LAIN MAKSUDNYA...






insyaAllah,kita raya pada 30haribulan...dan semestinya kita merdeka 31haribulan ini...
sebelum ini kita sambut hari kemerdekaan pada bulan puasa...jadi kurang meriah...
semangat merdeka itu kurang kerana puasa...itu reason yang selalu orang bagi kenapa tak sambut hari kemerdekaan...so tak boleh nak buat apa la kan...
tahun ini apa pula reason nya...mungkin orang sambut atau tak..kalau tak sambut mesti reasonnya orang nak beraya lah..hehehe..kan2????


memandangkan raya dulu sebelum merdeka...so saya cerita tentang raya..hehehe
sekarang ini baru berapa hari je puasa...iklan kat tv semua lagu raya..semangat betul...hehehe
dekat kawsan rumah I pon dah ada orang main mercun..ish2...bahaya2...
ramai yang sudah ada semangat nak raya..hehehe...I pon semangat nak raya...I baru shopping baju raya..awalkan???hehehetapi sikit je tak ada banyak..sebab jalan-jalan..tiba-tiba TERbekenan la pula kn...hehehe..TER K...hehehe..kalau shopping saat-saat terakhir..mesti ramai orang and orang niaga tawar harga yang mahal..tetapi setengah tempat jela..ada tempat bila nak raya dah orang niaga bagi murah sebab nak habiskan stok..hehehe...kena pandai cara tempat la kan...


ayah I selalu pesan..beli benda yang berpatutan..jangan membazir...shopping mengikut tahap kemampuan masing-masing...jangan nak main beli je semua padahal duit ada berapa je kn..hehehe...
baju kurung dah lama tempah...sebenarnya baju kurung itu untuk pakai masa konvo bulan september ini...
fikir-fikir balik..jangan membazir lah..sebab I jarang pakai baju kurung..so baju konvo itu pakai buat raya juga la..


kadang-kadang orang kata beli barang masa untuk raya ini setahun sekali...tapi mesti ada beli juga yang lain dalam tahun ini..kan2????hehehe...jangan membazir...I jarang shopping barang raya ini..sebab B4 raya I dah shopping..so I fikir semua itu boleh pakai lagi...I tak nak membazir sebab lepas raya nak pakai duit juga kn...so jimat la sikit kan...


hurmm..I dah ada plan..masa raya ini I nak buat open haouse..boleh lah u all datang nanti...bila itu I tak tahu lagi..nanti i updte blog...hehehe...and masa itu I nak buat kek...nak tahu kek apa...cheesecake lah..favo I katakan..hehehe...I nak buat pelbagai perasa...tapi cheese juga...oreo cheesecake..lemon cheesecake..marble cheesecake...hehehe..nak rasa??mai ke rumah..opss cakap utara la pula..hehehe...


apa I melalut ini..hehehe..kata RAYA feat MERDEKA...hehehe...sambil menyelam minum air..hehehe
semua orang akan semangat raya atau pun merdeka????
kalau saya dua2 sekali...sebab setahun sekali...merdeka perlu sambut juga sebab ada setengah negara sahaja yang sudah merdeka..negara kita dah merdeka...jadi kita perlu rasa bangga...MERDEKA..MERDEKA..MERDEKA...hehehe..semangatnya I ini...


iklan di tv I suka

korang ingat lagi tak iklan ini??tersentuh???
ingat la jasa ibubapa ketika beraya...

bila u all tengok apa yang u all fikirkan???
sedih??terkenang???

air yang di cincang tak akan putus...

masa kecik2 u all macam ini tak??hehehe

u all dah tengok iklan baru ini??mesti belum kan??
mari tengok..memang terbaik..
canggih...hehehe


I nak selit sedikit video ini..sebab I rasa sungguh merdu..
budak kecil baca Quran sungguh merdu...


harap u all enjoy la apa yang I tunjukkan ini..
sebab I terkenang je...I kongsi dengan apa yang I enjoy...


MERDEKA pula...
hmm...mana pergi semangat merdeka kita????
hehehe...semangat biar ada..tak perlu tunjuk...hehehe...

u all ingat lagi tak macam mana kita boleh merdeka...???
buka buku sejarah..hehehe..nak cerita panjang...hehehe


bapa kemerdekaan negara Malaysia...
merdeka..merdeka..merdeka...


lagu malaya tetap merdeka (1959)


lagu patriotik Malaysiaku tercinta....

disini saya ingin memberitahu..tak kira raya apa pun..
1Malaysia sambut bersama...
negara kita berbilang kaum jadi tak salah kalau kita sambut bersama....

Monday, August 8, 2011

DuniA IT...Apa yAng sAya MiLiki dALam IT...^_^

first masa saya baru kenal dunia IT ni...tak tahu sangat la...sebab baru nak kenal la katakan...

saya start melalui abang no2 saya iaitu Mohd Syahmil...first email yang saya ada iaitu myway..
coz masa itu terkenal dengan myway.com...so abang saya ajar macam mana hendak buat email..
dia kata kalau ada email boleh ada myspace..hehehe..mase zaman sekolah popular dengan myspace...
so first email..terus buat myspace..hehehe..bila ada myspace asyk pergi cyber cafe je...maklum lah mase itu tak ada internet di rumah..hehehe...balik sekolah mesti hilang..sebab pergi cyber...kaya cyber itu..hehehe...
myspace saya...nak tengok???memandangkan myspace update canggih sikit..so saya jarang on myspace ini..hehehe...


kecik2 suda..bagi tengok besar2..mst x add kn..hehe..


sejak saya masuk IKM Alor Setar...lec saya semua ada FB "FaceBook"..hehehe..lec saya selalu gelak2 dengan FB masing-masing..so saya mula rasa teringin..hehehe...kadang-kadang risau juga sebab takut lalai je nanti bila dah ada FB ini...tapi kena kawal lah kan..hehehe...saya pun main try buat FB ini..akhirnya berjaya juga saya....mula-mula memang tak tahu guna..dah lama baru tahu...alhamdulillah...tak ada lah orang kata saya buta IT..hehehe...kepada kawan-kawan saya yang masih belum add FB saya..leh la add k...


i'm sorry..I'm actually limiting my friend list to those
 i personally know, family and friends..


If you don't mind, you can add me at my


 http://www.facebook.com/pages/Farahana90/117796204972990


this is my page..boleh LIKE
klik ini okay...hehehe



dah mahir sikit...saya buat foursquare..nak tahu apa itu??foursquare dapat kesan kita kat mana..
siap tunjuk map lagi taw....dah macam GPS..hehehe..tapi tak ada yang menarik pun..just kita boleh tahu kawan-kawan kita ada kat mana dan asalnya...


ni la profile foursquare...tak menarik pun...


dah lama buat semua ini...saya mula tertarik dengan twitter pula...hehehe..
so saya pun buat acc twitter...best juga ber tweet ni..hehehe..

ini la twitter saya...followers and following ada sikit je..sebab baru buat...


bila saya boring..saya suka bergambar..dan suka snap pic macam-macam...
so saje nk share kat rakan-rakan yang lain...saja nak buat orang jeles kan..??hehehe
bukan macam itu..saja isi masa lapang dengan melayan IT ini..so..saya kongsi pic melalui tumblr...hehehe
so...kalau u all nak kongsi apa-apa..boleh buat acc tumbler tumblr....tumblr saya merepek sikit..hehehe...
warna kurang menarik..hehehe..saja nak buat orang juling mata...hehehe...



xleh nk tunjuk full sebab pakai notebook je..hehehe


bila tak ada kerja...ini lah jadinya..sebok dengan IT..hehehe
nak jadi lebih mahir lagi...kadang-kadang fikir juga..semua ini sosial..hehehe..kalau salah guna...
so untuk kerja..saya khas kan benda lain..nak tahu apa????ada dua benda...baru je aktif...
linked dan lockerz....saya baru buat acc ini...so tak berapa menarik la..lagi pun untuk kerja sahaja...


 this is my linked...


this is my lockerz...

kepada siapa yang ada semua ini boleh la add...tapi yang mengenali diri ini sahaja..
hehehe..bukan apa...untuk elak dari berlaku apa-apa..
bukan sombong okay...itu bukan jenis saya...
yang ingin berkawan boleh like page saya tadi...


btw,saya memang ada YM..tapi untuk kenalan rapat sahaja..dan rakan sekerja..senang berhubungi selain menggunakan kredit(topup)..hehehe..lagi pun guna YM cepat sikit reply kan...hehehe...



selain dari YM..saya berhubung dengan MSN dan SKYPE....
tapi MSN LIVE jarang ON..so saya tak promote kan la....hehehe..
just promote SKYPE sahaja..hehehe..ini pon jarang ON sebab kalau on pon kawan yang suruh ke..
sebab senang nak webcam...laju sikit kalau guna skype bagi siapa yang nak bercakap depan-depan kan..hehehe..kononnya la kan...hehehe..padahal depan lappy je pon..hehehe...nampak muka pon jadi la...
lepas rindu bagi sesiapa yang berhubung dengan kekasih..hehehe


malunya skype saya ini..hehehe


disebabkan saya terlalu banyak sangat laman web sosial ini...
kadang-kadang line slow tak boleh ON semua kan..
so saya menggunakan tweetdeck....mudah sikit guna tweetdeck..semua buka serentak...

twitter rakan2...reply mention to twitter...facebook..xleh nk tunjuk full...sowi..
tapi tetap best...kalau on9 guna HP..guna ini jela kan..senang...
warna ini saya yang buat..harmoni kan..hehehe














anda kenal logo-logo ini????hehehe
mesti lah kenalkan....semua design nya hampir sama...
so jangan keliru pula okay....

jangan lupa follow me..hehehe..like page saya okay....
semuanya dihujung jari anda..hehehe
kalau add FB saya..saya tak app,sowi la ek...
juz like page okay la 2...
dah knl melalui page..baru leh add FB...hehehe...
twitter open...hehehe


Saturday, August 6, 2011

masa harian ku bersama tutti frutti dan si kura2..

askrem yang paling sedap...kat mana??u all tahu tak????teka laaa....
bagi saya askrem yang paling sedap baskin....tapi setelah jodoh saya dengan tutti frutti..hehehe...
saya jatuh hati dengan tutti frutti pula...so..to baskin..sowi...hehehe..bukan tak sedap..sedap..tapi harganya tidak berbaloi..bagi i la..hehehe...di tutti frutti 100g harganya RM5.30...
saya beli baru RM12.70...tapi memang kenyang dan sedap sangat2...boleh letak topping macam-macam...
saya hanya letak strawberry,M&M,chip...sedap.....u all dah try???kalau belum,try la ekk...


nikmat bersama askrem..hehe


u all must try it...ok...


can see that?????yumm yumm...


ramai juga time cmni...hehe



bulan puasa i ingatkan tak ramai orang..tapi ramai juga..salah faham...bulan puasa,tapi selepas berbuka okay...
memang ramai...sebab askrem kat sini sedap...askrem yang saya suka chocolate cream...dan cokkies cream...kalo nak rase masam-masam boleh..ambil askrem perisa buah-buahan..sedap tahu...nak makan,beli dan makan kat kedai itu juga...kalau bawa balik nanti dah cair...hehehe..tak dapat rasa nikmatnya nanti...ok..try ok...


kura-kura sudah membesar.

thanx to my frenz..sebab jaga kura-kura saya ini...sampai besar dah...
u all nak tahu siapa kawan saya itu????NUR SHAHIRA BINTI KAMARUDDIN.
saya beli kura-kura sebanyak 4 ekor...saya bagi semuanya kat dia...untuk jaga tanda persahabatan...
kura-kura saya dah besar..tapi ada yang lagi besar..2besar 2 sederhana...senang hati tengok..tapi makan kuat..hehehe....patut besar semacam je...sekarang saya bawa balik 2 ekor je besar dan sederhana je..yang lagi 2...dia jaga...adil..hehehe....sejak saya bawa balik kura-kura ini..saya terus beli bekas baru...dan hiaskan..hope dia suka apa yang saya buat..hehehe...


hiasan kawasan kura-kura ku...heheh


nampak jelas tak???besar tak???hehehe



askrem dah rasa..kura-kura pun dah besar...
haihhh senangnya dalam hati...hehehe..opss...nasib tak nyanyi..hehehe
cover-cover....hehehe

Powered by Blogger.
There was an error in this gadget

Search This Blog

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...