THOUSANDS OF FREE BLOGGER TEMPLATES

Pages


WWW.FARAHANA90.BLOGSPOT.COM

Saturday, January 4, 2014

RESEPI NASI AYAM

terasa nak makan nasi ayam...
moh kita masak sendiri...
simple sahaja....


BAHAN-BAHAN A :-


-Bawang Putih
-Halia
kedua-dua ini dikisar (letak air sedikit)







REBUSAN/AYAM:-
1. Ayam dipotong & direbus.
2. Air pertama dibuang.
3. Masukkan air kedua untuk rebusan ayam itu (tambah 1/2 senduk bahan A).
4. Keluarkan ayam ke bekas lain. air rebusan kedua tadi JANGAN dibuang.
5. Ayam tadi diperap (kicap cair, sos tiram & 1/2 senduk bahan A)
6. Selepas ayam diperap di goreng dengan kuantiti minyak yang sedikit (untuk garing)





NASI/BERAS :-
1. Beras dibasuh dahulu ( dalam bekas )
2. Panaskan rice cooker dengan minyak & tumiskan 2senduk bahan A.
3. Masukkan beras dibasuh tadi.
4. Masukkan air rebusan kedua tadi (di tapis) tinggalkan sedikit air rebusan itu untuk buat sup.
5. Tambah garam sedikit secukup rasa.




SUP : -
1. 1/2 senduk bahan A ditumis hingga naik minyak.
2. Campurkan air rebusan ayam tadi (ditapis).
3. Garam sedikit secukup rasa.


SOS :-
1. Kisar tomato & cili masak (tanpa air)
2. Bahan itu masak hingga mendidih
3. Masuk 2senduk cilisos, 2senduk sos tomato, 2senduk sos tiram.
4. Kacau hingga pekat.
5. Masukkan perapan ayam lebihan tadi kemudian masukkan gula dan garam secukup rasa kacau sehingga pekat.







siap sudah.......

selamat mencuba...
senang dan simple...



esperar mi proximo post
espero que todos disfruten




Tuesday, October 2, 2012

TRIP TO VIETNAM




Orang beraya di kampung halaman...kami one family beraya di Vietnam..hihihi..
seminggu kami berada di Vietnam...
kat Vietnam memang susah nak dapat makanan halal..
ingat kan bila susah nak dapat makanan halal leh la diet..
rupanya tak...jumpa satu kedai halal..asyik makan kat situ je..pagi,tengahari,petang,malam dan tengah malam..boleh diet ke???ofcos lah tak boleh kan...
kami duduk di area ben than..bandar sikit..area situ ade 3kedai halal...kedai paling murah..kedai baju..ada makan..situ memang murah sangat2..sebelah kedai makan restoran kg.melayu...restoran ini memang mahal gila..bihun goreng,nasi goreng,koey teow goreng,mee goreng totalnya RM88...termasuk air teh o ais 2 teh ais 2..mahal gila..lagi satu murah sikit lah dr restoran ini VN Halal restoran...not bad lah...
cakap banyak pun tak best kan..tengok lah picture...


BEFORE(LCCT)




4.30AM


AFTER (AIRPORT HO CHI MIN)




8.15AM

BEKALAN

milo 3 in 1, maggie cup dan roti
utk lapik perut sementara mencari kedai makan halal.


Lihat lah gambar2 ini...hihihi


 ayahku dah lapar sangat..makan maggie dulu



dah kenyang,ayahku skodeng apa entah..hihi


RESTAURANT VN. HALAL






 my dad n my mum

abg mok and me





menu yang kami makan di restoran ini.

jalan2 cari makan

BEN THAN(WAKTU CERAH)

tempat barang murah...kena pandai minta kurang lah..
dalam ini boleh jadi gaduh dengan penjual..
so hati2 lah bila membuat tawar menawar ini ekk..




BEN THAN(WAKTU MALAM)



 ada midnight tiap2 malam..tengok penjual askrim..
pakai basikal je..


 pulut warna warni...


TUTTI FRUTTI VIETNAM





MUZIUM



















TAMAN BEN THAN



BANGUNAN PALACE




 abg mok

 me and my dad

 ayah aku try nak jadi penjual air kelapa
hihihi




 ni dah sampai atas..penat oo..naik tangga...




BAWAH TANAH/TEROWONG







VIETNAM PENUH DENGAN MOTOR




berehat/bersantai


TRIP TO MEKONG








MEKONG
















BANGUNAN TENTERA VIETNAM







 dialog : apa kau tengok aku,
aku korek biji mata kau nanti..hihi
abg mok aku sewel time ni...

 dialog : diri tegak semua,
kalau tak kena tembak nanti..hihi

 mama n abah pun layan jela
diri tegak..hihihi







BAGUNAN TM/PARKSON


nak cari pakson vietnam punya pasal..
jalan kaki..polis pelancong cakap dekat je..
jalan2 sekali, amekaw..bapak jauh giler...
sampai sesat...jumpa bagunan tm..hihi
cari benda lain jumpa benda lain...






akhirnya jumpa gak...hihihi


hope enjoy this story at vietnam...
insyaAllah saya akan updates lagi...
saya terlalu busy..


esperar mi proximo post
espero que todos disfruten



Powered by Blogger.
There was an error in this gadget

Search This Blog

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...