Bahan Dasar:-
- 200gm biskut oreo - di buang krimnya
- 50gm mentega cair
- 750 gm keju krim
- 130 gm gula kaster
- 1/2 tbsp esen vanila
- 3 biji telur
- 200ml whipping krim
- 1 tbsp. lemon juice
- 15 keping biskut oreo di patah 4 - di buang krimnya
- Dasar Kek : Kisar halus biskut oreo dan gaul dengan mentega cair, tekan padat ke dalam acuan springform/loose base tin 4.5" sebanyak 1/2 cawan padat (*for mini pan). Kalau untuk loyang besar, masukkan kesemuanya dlm pan dan tekan. Bakar selama 15 minit pada suhu 160C. Angkat dan ketepikan.
- Filling: Pukul keju krim dan gula hingga sebati, masukkan esen vanila dan telur satu demi satu diikuti dengan whipping krim dan jus lemon. Putar hingga sebati.
- Masukkan biskut oreo, gaul rata.
- Ambil 1 cawan penuh krim keju (*untuk mini cheesecake) dan tuangkan kesemuanya (*untuk loyang besar) ke atas dasar biskut tadi.
- Bakar pada suhu 150C secara water bath selama 45-50 minit. Tutup suis oven dan renggangkan pintu oven biarkan kek sejuk di dalamnya selama 1 jam.
- Longgarkan tepi kek dengan pisau tajam mengelilingi acuan. Biarkan sejuk, tutup dengan plastik wrap dan simpan di dalam peti sejuk selama 4 jam atau semalaman.
- Keluarkan kek dari acuan dan hias mengikut suka
yang ni sebenarnya, selepas dibedah siasat
gambar baru siap drizzle ni
0 yg berani menyokong farahana90:
Post a Comment