THOUSANDS OF FREE BLOGGER TEMPLATES

Pages


WWW.FARAHANA90.BLOGSPOT.COM

Friday, May 27, 2011

resipi "Laksa Bujang" hehehe simple tapi sedap...

harini i tak ada kerja..so, i cari kerja..i masak laksa bujang..i panggil laksa bujang sebab laksa ini simple, orang bujang boleh masak kalau malas masak betul-betul...hehehe...jadi, try la laksa ini...
bahan-bahan yg diperlukan senang je...

ini adalah bahan-bahannya yg diperlukan..
ok,now kita senaraikan bahan yg perlu dikisarkan..iaitu :


bawang besar sebiji...

  belancan..

ok..yg ini sardin dalam tin..i cakap laksa bujang sebab takyah siang ikan..kita pakai dalam tin sahaja..simple,rite?i pakai 2tin sahaja...

semua bahan di atas ini dikisar bersama..tapi jangan lupa letakkan sedikit air...kemudian kita kisar sehingga ia menjadi hancur...seperti :

ini setelah dikisar semua bahan berikut..

kemudian campurkan bahan yg telah dikisar tadi dengan cili giling secukup rasa...kemudian gaulkn nya..

cili giling..

then, masukkan daun laksa serta asam keping itu..kemudian gaulkan..masukkan sedikit garam secukup rasa..

 asam keping..

daun laksa..

selepas beberapa minit masukkan sedikit air supaya kuahnya tidak begitu likat..

 
sedikit air...

tambahkan sedikit air ekk...

sementara tunggu kuah laksa siap masak, kita selesaikan bihun/mihun..kita rendamkan bihun/mihun dengan air yg cukup panas..rendam sehingga bihun/mihun itu menjadi lembut..jangan terlalu lama sebab bihun/mihun itu akan menjadi terlalu lembut atau istilah lain lembik..tak sedap makan kalau macam itu..ia akan hancur...kalau air itu terlalu panas,rendam selama seminit...


 
sehingga menjadi seperti ini ekk...


selepas itu sediankan bahan ulamnya...bahan ulamnya saya hanya letakkan timun sahaja..simple...


potong kecil-kecil senang nak makan nanti..hehe

lastly, letakkan bunga kantan selepas kuah itu mendidih..then, tunggu bunga kantan itu menjadi lembut sedikit...

 
bunga kantan yang di atas itu...


selepas laksa sudah mendidih..dan sudah cukup masak..barulah kita boleh makan...hehehe...bagi sesiapa yang suka letak otak udang,boleh lah letak sedikit...


 
ini lah otak udang...


akhirnya siap juga laksa bujang ini..senang kan..kita tak perlu siang ikan..just pakai dalam tin je..simple je kan??hope u all enjoy dengan resipi i ini...selamat mencuba..hehehe...

laksa yang sudah siap dan boleh makan...yg hitam itu adalah otak udang...

0 yg berani menyokong farahana90:

Powered by Blogger.
There was an error in this gadget

Search This Blog

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...