THOUSANDS OF FREE BLOGGER TEMPLATES

Pages


WWW.FARAHANA90.BLOGSPOT.COM

Wednesday, September 28, 2011

CARA HILANGKAN STRESS UNTUK DRAFTPERSON (AUTOCAD)

maksud saya pada tajuk ini adalah...
selalu pekerjaan draftperson ini akan stress ketika membuat kerja autocad...
sebab asyik tengok autocad je....kadang-kadang ada yang cakap juling dah matanya tengok autocad ini...
memang tugas mereka pun kalau mengadap autocad je....tapi boleh juga buat stress...
so saya ingin berkongsi la...sebab saya seorang draftperson and site supervisor...buat duit lebih bisnes HP...
ada lah sikit rezeki....hehehe


autocad ini kadang-kadang memang boleh buat kita stress...
tapi kalau ada cara lain boleh elakkan rasa stress ini...
kalau cara saya nak elakkan stress ini...adalah.....


jangan terlalu fokus kepada autocad ini..
maksud saya jangan renung lappy itu terlalu lama...
mata kita perlukan rehat juga...sama juga dengan minda kita...
teliti membuat design...kemudian rehat 2,3 minit..
untuk fresh balik otak dan mata kita...


kalau kita 24hour fokus...teliti...
tak semestinya tak ada kesilapan dalam lukisan itu...
sebab kita terlalu stress..kita kadang-kadang tak nampak silapnya...
bila mata dan minda segar...kita akan nampak dimana silap kita...


kalau bos nampak kita relax...
nak cover line lah sikit kan...
makan gula-gula...dengar lagu(dengar slow2 la)...
jangan tengok movie lak...sebab menggunakan mata juga kan...


ketika membuat autocad...
posisi badan kita kena cara yang betul..
supaya kita tak rasa sakit badan...
bila kita sakit badan boleh menyebabkan stress juga...


jangan terlalu dekat dengan screen monitor...
boleh merosakkan mata...sandar pada kerusi dengan selesa..
nak buat kerja kena dengan cara yang selesa...
terserah pada individu la cara selesa nya...


siapa kata autocad ini susah????
sebenarnya senang..bukan sebab saya memang tahu autocad...
autocad ini senang kalau kita hafal common nya...
ada cara mudah...tak payah nak klik-klik menu bar...
just tekan kat keyboard je...
mouse kegunaannya hanya untuk tarik sahaja...


kalau kita dah hafal...jari kita ini jadi automatik je nak tekan apa...
tak susah mana pun...bila dah tahu guna...
confirm assgnment pun guna autocad...sebab senang..hehehe


jangan tahu guna autocad je ok..
kena tahu guna mesin plotter juga...
nak print design ini bukan guna printer ok...
istilah autocad ialah....
nak plot design ini menggunakan mesin plotter...

mesin plotter



contoh

contoh isometrik

contoh


terima kasih sebab singgah
nantikan post seterusnya..

2 yg berani menyokong farahana90:

ashihara hinako said...

hehehe....
takleyh tengok movie ekk??
okeyh2...
ondwy wat projek nie.. (-.-")
3D tak berape nak susah.. senior aq da ajar semalam..ade jugak benda yang aq dapat tahu..hehe...
ha..thnks post pasal auticad nie...
bermakna..
ngee.. ;)

farahana said...

to ashihara hinako : tak boleh..nanti u leka..terus tak buat kerja..hehe..projek pe?3D senang je kn?bila dah siap,tgk balik cnteknya..kn kn??welcome my lovely frenz...autocad senang sbnrnya kan???gdluck k...

Powered by Blogger.
There was an error in this gadget

Search This Blog

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...